Bogdán-Molnár Virág

A család, melyben felnőttem jóformán garancia volt arra, hogy egyszer olyan pályát válasszak, ahol emberekkel foglalkozom. A sport, az egészség és a szépség minden szinten áthatotta a nevelkedésem. Édesapám polihisztor sportriporterként a világ legjobb versenyzőit hozta be az életünkbe, anyukám különleges szépsége, elhivatottsága és munkaszeretete nagy hatással voltak rám. S mellettük még ott volt a mama Ilcsi néni a jó boszorkány, aki számtalan problémára tudott egy-egy varázslatos megoldást, akihez élete utolsó éveiben is bátran fordulhattam tanácsért. Óriási hatása volt rám. Érdekes… Ma összes gyerekemmel és férjemmel, ahogy ő hirdette hús nélkül, vegetáriánusként élünk, áthatva a növények, alternatív gyógymódok, illóolajok és természetesség szeretetével. Kislány koromban ők ringattak, tanítottak, főztek rám és szeretgettek, adták át tapasztalataikat. Ma én is levendula illatban fürdetek, citromot, mézet és gyógyteákat kavargatok, sportra, ápoltságra, szépségre és nem utolsó sorban gondolkodásra, filozófiára nevelek. Bár azt hiszem nevelni nem lehet, példát mutatni azonban igen.

virag-collage1

Pici gyermekkorom óta lételemem a mozgás. A szép tartást, és a harmonikus mozdulatokat már Hajós Klári és Berczik Sári néni tanítványaként is volt lehetőségem tanulmányozni, elsajátítani, majd néhány esztendő versenysport után nem is volt kérdés számomra, hogy a TF testnevelő tanári szakát válasszam. Már az egyetem másod évétől kezdve folyamatosan tanítok felnőtteket különböző mozgásformákra, melyek mintegy megkoronázásaképpen hat éve belépett életembe a jóga.

A jóga, ami már egészen más…

Ahogy Ashutos Sharma – tanárom, a Hímalájai Jóga Tradíció oktatóképzésén – mondja, a jógát nem csinálni, hanem élni kell.

A jóga nem kitekert tornagyakorlatok sorozata, nem ezoterikus hókuszpókusz, nem terápia és nem sikerkalauz. A jóga út az egység felé. Eszköztár, melyet jól használva olyan csodálatos mellékhatásokat élhetünk át, mint az egészségesebb test, nyugodtabb elme és mindeközben tudatosságunk és éberségünk folyamatosan növekszik. A jóga utazás lényünk legmélyébe, mely olykor fájdalmas, olykor pedig felemelő. Mindez könyvekből nem megismerhető. Bár még magam is e hosszú út elején járok, úgy érzem, hogyha át szeretnéd élni ezt az utazást befelé, a jóga segíteni fog neked.

Tanáraim, tanítóim, akiknek minden szavát szívemből köszönöm:

  • Swami Véda Bharati
  • Swami Ritavan
  • Stoma Parker
  • Ashutos Sharma
  • Bálint János
  • Dr. Kiss Jenő
  • Berczik Sára