Örülök, hogy betértél virágkehely szalonomba, ahol olyan szépség és egészség megőrző tanácsokat gyűjtögetek össze, melyeket a mindennapjaimban magam is rendszeresen végzek. Bár írhatnék ide sokkal többet és biztosan jobbat is, a szándékom az, hogy a saját életemből merítsek, hiszen ezekről van tapasztalatom, ezek azok a többnyire villám módszerek, melyekkel kevés idő ráfordítással szinte azonnal emelhetsz az energia szinteden, hogy pihentebb, áramlóbb, kecsesebb és mosolygósabb legyél. Mindenképp látogass el ide, és mártózz meg ebben a kehelyben, ha  2-3 perc wellness-re vágysz, mert szeretnél jó formában lenni, ragyogni, ellazulni! Az összegyűjtött tanácsok némelyikével találkozhatsz az órákon is, ahol begyakorolhatod, átélheted, hogy beépüljön, szokásoddá váljon!

Ha kevés az energiád…

Ha energiahiánytól szenvedsz, íme néhány tipp, hogy fokozatosan jobban legyél. Cél a 12/12!!!!

1. Reggel ne kellj ki az ágyból, amíg nem nyújtóztattad meg a tested jólesően, mélyeket lélegezve!

2. Ne siess a zuhannyal, mosakodással, élvezd a víz minden cseppjét!

3. Igyál éhgyomorra lagyos vizet, vagy citromos vizet!

4. Ha teheted mozogj valamit minden nap! Gyere el Fügefába, vagy otthon szánj rá napi 20-40 percet!

5. Figyelj a minőségi étkezésre, és főként arra, evés közben milyen gondolatokkal fűszerezed az ételed!

6. Mindig ügyelj a testtartásodra! Ha sokat ülsz, állj fel nyújtózni! Lélegezd át a tested!

7. Lazíts, ha tudsz! Olvass, szaunázz, fürdőzz, szépítsd magad!

8. Perdülj táncra! Tedd be a kedvenc zenéid, és tombolj, ringatózz, hullámozz! Egyedül is remek, de a család is élvezni fogja! Ha időd engedi gyere el szerdán hozzánk!!!

9. Este tedd fel a lábad a falra függőleges helyzetbe, miközben háton fekve pihensz. Ez segíti a jó alvást, szépíti a lábakat!

10. Figyeld a légzésed minél többször! Engedd lágyan, puhán, mélyen áramolni!

11. Jógázz!!!

+1. Nyomkodd kevesebbet a telefonodat

 


Fekvő pillangó

Ez a gyakorlat remek, ha van néhány csendes perced. Alszik a gyerek, vagy még hajnal van és mindenki alszik, ha ágyban vagy még, esetleg délutáni sziesztádat töltöd, vagyis ha picit magadban tudsz lenni. A fekvő pillangó többféle gyógyhatással is rendelkezik, ha nincs komolyabb gerinc, vagy csípő problémád, nyugodtan bármikor elkezdheted egyedül is. Kiinduló helyzetben feküdj le hanyattfekvésbe, majd húzd fel a lábakat úgy, hogy sarkaid egész közel kerüljenek az ülőgumókhoz. Kezd el kinyitni a térdeket, miközben talpaidat érintsd össze! Engedd a térdeket sűlyedni! Csípődet picit megemelve közelítsd a derekad a talajhoz, kezeidet tedd a hasadra, majd egy hosszú kilégzéssel lazulj el!

Hunyd le a szemed, lélegezz puhán, engedd a rekeszizom szabad mozgását. Lazítsd a hasad, csípőd, belső combod!

Áldásos hatásai közül kiemelném, hogy nyugtatja az idegrendszert, javítja a kedélyállapotot, olyan, mintha elfújná valaki a fekete fellegeket a fejed fölül. Stimulálja az alhasi szerveket, energetizálja a medencét. Terápiás hatása van többek között menstruációs zavaroknál, ülőideg fájdalomnál, székrekedésnél. Számomra a megnyílást és befogadást is szimbolizálja. Kár lenne azonban minden hatását felsorolnom, hiszen legjobb, ha kipróbálod és megfigyeled, hogy neked hol és hogyan hat…

Néhány perc (1-5) lazítás ebben a pozícióban, és tudni fogod, vajon érdemes-e neked is olykor-olykor “fekvő pillangóvá” válni.


Arcmasszírozás

Ehhez a néhány perces újjászületéshez nincs másra szükséged, mint egy finom arckrémre. Én a helyedben valami természeteset választanék, hiszen akkor a kémiai szerek helyet a természet csodálatos kincseivel táplálod magad. Nagymamám, Ilcsi néni lágy krémei fantasztikusak, a meggy-kökény habkrémbe például mélyen beleszippantok, mielőtt lágyan ráborítanám a tenyerem az arcomra. Maga az eljárás roppant egyszerű. Ha tiszta az arcod és kezedben az elixír, kezdd finoman átmasszírozni az egész arcodat. Eleinte ne is határozd el, hogy milyen mozdulatokkal érinted magad, csak hagyd, hogy a kezeid gondolkodás nélkül áramoljanak, úgy, ahogyan közben a legkellemesebben érzed magad. Majd masszírozd át a halántékodat, ujjbegyekkel óvatosan, körkörösen a szem környékét, gyúrd át az állkapcsot, nyomkodd meg a száj körül és kívülről a fogínyt is. Kopogtasd végig arcod minden négyzetmilliméterét, miközben minden egyes mozdulatot élvezz, merülj el benne! Majd tedd az egész kézfejed az arcodra, borítsd a tenyereidet a szemekre, érintsd mind a tíz ujjal a bőrödet és néhány határozott mozdulattal fejezd be ezt az illatos varázslatot.

Pár perc alatt nemcsak egész másként festesz majd, hanem feloldasz egy csomó gátló feszült blokkot magadban. A Himalájai Jóga sem véletlenül kezdi a gyakorlást az arc masszírozásával.

Mindezt megteheted egy jó fürdőzés közben, de belefér egy sietős reggelbe is. Időtartamát magad választod meg, egy-két perctől akár hat-nyolc percig is tarthat, körülményeidtől és hangulatodtól függően. (Számomra a nap egyik fénypontja;))

 


Mély lélegzetek

Bármikor segít megnyugodni, felfrissülni, egyensúlyba kerülni.

Legjobb, ha már reggel átadod magad ennek a csodálatos gyakorlatnak, de bármikor a nap folyamán megújít, feltölt, megnyugtat, ugyanakkor pezsdít.

Ha van időd és lehetőséged, szabadlevegőn fordulj a nap felé, nyisd ki a tenyered, tárd ki a mellkasod és vegyél 6-8 mély, lassú, szabadon áramló, könnyed  lélegzetet. Puhán lélegezz, ne erőltesd, inkább csak engedd mélyülni a spontán légzésed. Figyelj, hogy ne csak a mellkasod felső része mozduljon, hanem engedd kikerekedni a hasad is! 1-2 percre engedd el a gondolatokat és csak a levegő áramlására figyelj!

Érezd, ahogy az oxigén dús friss vér átjárja a tested, javítva ezzel minden sejted működését, összeszeded szétszórt figyelmedet, megállsz egy pillanatra, mielőtt a nap folytatódna.

Add át magad ennek a néhány mély légzésnek úgy, mintha egy pillanatra megállna a világ…

Ui.: Bárhol, bármikor, még ágyban fekve is sokat tehetsz ezzel a gyakorlattal magadért, ne hagyd ki azért, mert épp nem süt a nap!

Időtartam: 1-2 perc

 


 Édes ital, melytől szárnyra kapsz!

Roppant egyszerű, tápláló, egészséges, kielégíti a fellobbanó édesség utáni vágyat. Tökéletes élvezet, miközben minden cseppje kincs. Ez pedig a datolyaszirup tejben. Mi a biopiacon vásároljuk, mert ott sokkal olcsóbb, mint máshol. A kicsik csak kakaónak hívják, pedig nem feldolgozott, nem adtak hozzá cukrot, vagy bármilyen adalékot, pusztán datolya és víz, de az íze, mint a legjobb kakaóé! (Cseréljétek le!)

Döbbenetesen magas a vitamin és ásványi anyag tartalma. Segít megőrizni a szem egészségét, rostjai támogatják az emésztést, vérszegénység esetén, vagy szíverősítőnek is kiváló. Nehéz lenne mindent felsorolni…

Keverj ki egy adagot egy nagy bögrében, és feltett lábakkal kortyolgasd el, miközben nem csak az ízét élvezed, hanem a tudatot is, hogy ilyen könnyedén tehetsz valamit magadért!!