12.29

Vegán halászlé – nemcsak Karácsonyra!

Szerző: |Kelt: 2016. december 29. 10:41|Hozzászólások: 0

Idei ünnepünk legzseniálisabb ötlete az volt, hogy kutassuk fel, vajon lehet-e vegetarianus halászlevet készíteni. Nem kellett nagyon törnöm magam, és rögtön ott volt a megoldás kis mini irodám képernyőjén!

Ez boldogsággal töltött el, mert húsevő barátaim kedvesen ártatlan kérdését oly sokszor hallottam már, miszerint miért nem eszem húst, ha szeretem az ízét… Azután ettek a füstöltsajtos, fokhagymás bablevesemből, a hamisgulyásból, amit Csaba készít és még számtalan istenien fűszerezett növényi alapú finomságunkból… Néhány alkalom után számukra is érthetőbbé vált, hogy nem igazán a hús a finom, hanem a fűszerek. Egyetlen érvük maradt: a hal!
Számomra viszont megérkezett a megoldás!
KOMBU alga padlizsánnal!
Karácsony előtti napon meg is vettem mindent a biopiacon, majd másnap nagy-nagy izgalommal láttam neki a főzésnek. A végeredmény zavarbaejtően tökéletes lett! Az íze, mint az igazié! Ahogy kanalaztam, eszembejutott Édesanyám csudajó karácsonyi menüje, és így az élmény többszörösen felemelő volt! ;)

Hozzávalók és elkészítés:

50 gramm Kombu alga
2 vöröshagyma
2 padlizsán
Pirospaprika
Olaj
Só, bio vegeta

Az algát felöntöm vízzel, és ázni hagyom, amíg megcsinálom a halászlé alapot.
A hagymát apróra vágom és olajban üvegesre fonnyasztom, majd lehúzom a tűzről és rászórom a pirospaprikát. Ezután ráöntök 2,5 liter vizet és forralni kezdem. Közben a padlizsánokból halszelet formákat vágok és forró olajban kisütöm, a maradékot apróra vágom. Eközben az alga is megszívta magát, amiket szintén feldarabolok, és a vízbe teszem őket a padlizsánkockákkal együtt. 20 percig forralom, fűszerezem, sózom ízlés szerint. A “kisütött halszeleteket” az utolsó öt percnél tettem bele a vízbe.
Nagyon finom Erős Pistával és rusztikus kenyérrel!

Jó étvágyat! ;)